Zöldmánia

Máris rekordhőség van Kínában

A Kínai Meteorológiai Hatóság szerint a múlt hónapban egyes déli régiókban a megszokottnál mintegy 20 nappal korábban érkezett a tavasz.

Észak-Kína egyes részein szezonális hőmérsékleti rekordot mértek csütörtökön, volt, ahol csaknem 39 Celsius-fokot regisztráltak. Saho településen 38,9 fok volt, míg más Hopej tartományi városokban, így a 10 milliós Handanban is a korábbi évekhez képest előbb meghaladta a 30 Celsius-fokos határt a hőmérséklet. Március első felére vonatkozóan ezek az eddig mért legmelegebb adatok.

„A föld gyors felmelegedéséről tanúskodnak a ma regisztrált magas hőmérsékleti adatok” – olvasható a hivatalos kínai időjárás-előrejelző közösségimédia-platformján. A héten több mint egy tucat kínai nagyváros jelentett rekordmagas hőmérsékletet, a közép-kínai Vuhanban és Csengcsuban több mint 10 Celsius-fokkal volt melegebb a március elején szokásosnál.

Kína arra figyelmeztetett, hogy más országokhoz képest sebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, az elkövetkező években a szélsőséges időjárás várhatóan jellemzőbb lesz a szokásosnál. Egy tengerentúli tanulmány szerint az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett 20 globális régió közül 16 Kínában található.

Csang Hszing-jing, a hatóság szakértője elmondta, hogy a kínai átlaghőmérséklet növekedése várhatóan jelentősen meghaladja a globális szintet, és a rekordhőmérsékletek rendszeressé válnak.
Decemberben Peking olyan szabályozást vezettek be, amely korlátozza azokat a projekteket, amelyek sok vizet használnak fel, miután tavaly nyáron a rekkenő hőség és az elhúzódó szárazság miatt víz- és áramellátási nehézségek merültek fel.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK