Zöldmánia

Napraforgók segítik a föld túlélését

A napraforgó bizonyos fajtái képesek felszívni a talajból a mérgező nehézfémeket, csökkentik a sugárzást, és megakadályozzák, hogy ezek a szervezetbe jussanak.

A fukusimai és a csernobili nukleáris baleset után is napraforgókat ültettek az érintett területeken a sugárzás elnyelésére, majd betakarították és ártalmatlanították őket.

A napraforgó természetes módon veszi fel a nehézfémeket a szennyezett talajból, nem károsítja sem azt, sem a környező ökoszisztémákat. Vagyis a napraforgó egy úgynevezett hiperakkumulátor, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben vesz fel fémeket a talajból. A fitoremediáció sokkal kevésbé invazív módon tisztítja meg a talajt, mintha az egészet kiásnánk a földből, vagy bármi más kezelést alkalmaznánk. Nem beszélve arról, hogy minden bizonnyal sokkal olcsóbb is.

A napraforgót rendkívül széles körben használják az agrárgazdaságban, olajat sajtolnak, bőrápolási termékeket készítenek belőle. A növénnyel kapcsolatban még fel kell térképezni, hogy típus szívja fel könnyen a toxinokat, illetve találni kell egy olyan genotípust, amelyik ellenáll a talajban lévő nehézfémeknek és képes lesz túlélni egy olyan környezetben, ahol esetleg nehéz sók lerakódások vannak – írta a player.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK