Zöldmánia

Ezek lesznek a legújabb divattrendek?

Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum Grow című pop-up kiállítása. A fenntartható bioanyagokból készült ruhákat és kiegészítőket bemutató interaktív tárlat a Budapesti Metropolitan Egyetem üvegtermében kap helyet.

A Grow című utazó kiállítás a holland Fashion for Good Museum utazó tárlata, amely a divat- és a textiliparban használt bioanyagok világát mutatja be fenntartható anyagtípusokból készült ruhadarabok és kiegészítők, valamint egy interaktív játék formájában. Mivel a tárlat célja, hogy inspirálja a divattervezők és a vásárlók következő generációját, a szervezők kifejezetten oktatási intézményeket választottak a kiállítás helyszínéül – így került a tárlat a Budapesti Metropolitan Egyetemre.

A Fashion for Good Museum fiatal divattervezőket kért fel arra, hogy a természet adta lehetőségek felhasználásával készítsenek olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyekkel bemutatható, hogyan használhatók a divat- és textiliparban a bioanyagok. Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes holland tervezők többek között banánrostot, kókuszdióhéjból készült bőralternatívákat és parafa port használtak, hogy bemutassák ezeknek az innovatív anyagoknak a lehetőségeit. A kiállítás legkülönlegesebb darabja Karim Adduchi divattervező és illusztrátor munkája: az egyedi, narancshéjból készült selyemruhát a látogatók nemcsak megnézhetik, de meg is érinthetik.

„A Grow kiállítás felhívja a figyelmet arra, hogy bár a divat inspirációjának forrása sokszor a természet, a jelenlegi divatipar teljesen kimeríti azt. A piaci működésnek éppen ezért változnia kell, ennek pedig fontos részét képezik a most testközelből is megtekinthető új, fenntarthatóbb anyagok” – foglalta össze a koncepció leírását Kudron Anna, a budapesti kiállítás főszervezője az egyetem részéről, a Metropolitan Művészet- és Designelméleti Intézetének oktatója és a divatspecializációs menedzserhallgatók mentora. – Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet töltenek be a jövő divattervezői és menedzserei, akiket a Metropolitanen kifejezetten ennek szellemében képzünk – arra motiváljuk hallgatóinkat, hogy alkotói munkájuk során mindig tartsák szem előtt a fenntarthatóság szempontjait.”

Bár a bioanyagok fejlesztése javában zajlik, a nagyközönség számára többnyire ismeretlennek számítanak, hiszen nem kaphatók a hétköznapi üzletekben. A kiállítás célja éppen ezért az, hogy minél többen megismerjék ezeket a divatipar jövőjében fontos szerepet képviselő anyagokat. Ebben egy interaktív játék is segíti a tárlatra látogatókat: az Allthings.bioPRO által fejlesztett alkalmazást kipróbálva közelebb kerülhetnek a bioanyagok világához, szórakoztató és interaktív módon tanulva a tárlat témájáról. Az ingyenes Grow kiállítás március 13–25. között, a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusának üvegtermében, hétfőtől szombatig (március 15. kivételével) 10 és 18 óra között tekinthető meg.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK