Zöldmánia

Így vinnék közelebb a vidéket a városhoz

Gyümölcsöskerttel dobnák fel egy belga város, Mechelen egyik belvárosi terét. Az elképzelés szerint bárki szüretelhetne a megtermett gyümölcsökből, gyógynövényekből.

Az elképzelés először 2021-ben vetődött fel négy klímaszervezet, a Velt, a Klimaan, a Citamine és a Natuurpunt, valamint a Funky Jungle étteremnek köszönhetően, mostanra pedig a Greenpeace is az ötlet mögé állt.

A projekt célja a Szent Rumbold-székesegyház (Sint-Romboutskathedraal) melletti kis terület zöldítése. A csoport azonban nemcsak egyszerű díszfákat ültetne, hanem erdei gyümölcsöket termő bokrokat, szőlőtőkéket, almafákat, sőt, gyógynövények is helyet kapnának a templom melletti zöldterületen.

Az ötletgazdák szándéka, hogy a viszonylag érdektelen városi teret egy nyüzsgő, utcabútorokkal és kertekkel díszített térré alakítsák át, ahol a környező éttermek, sőt a járókelők is beszerezhetik az ebédhez szükséges hozzávalók egy részét. Ez pedig lerövidítené az élelmiszer-termesztés és az élelmiszer-fogyasztás közötti távolságot, ami a városok fenntarthatóbbá tételéért folytatott küzdelem egy fontos pontja. Emellett a helyi fauna regenerálódását is elősegítené, mivel több rovar, kisemlős és madár talál otthont, valamint táplálékot a gyógynövények, illetve a gyümölcsfák között. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ki gondozná a kertet, és hogy ingyen, vagy pénzért lehetne-e szüretelni a termésekből – írta a travelo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK