Zöldmánia

Így védhetők ki a por- és homokviharok

Ötmillió fát ültetnének Irakban az elsivatagosodás és a homokviharok ellen.

Az emelkedő hőmérséklettel, csökkenő csapadékmennyiséggel, egyre több homok- és porviharral járó éghajlatváltozás veszélybe sodorja az élelmiszer-ellátást, az egészséget és a környezetet – mondta Mohammed asz-Szudáni a dél-iraki Baszrában egy klímakonferencián.

Hozzátette, a tervek szerint minden kormányzóságba jutna a fákból, mivel Irakban több mint hétmillióan a saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást, ezen belül a szárazság miatt több száz ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormányfő mindemellett ígéretet tett arra, hogy Bagdadban nemsokára a klímaváltozással kapcsolatos régiós konferenciát szerveznek.

Irakban 2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított, amelynek hatására sokan légzési nehézségekre panaszkodtak. A hatóságok akkor több iskola bezárását elrendelték, sőt egy időre leállították a légi forgalmat is. Napjainkra az egykor harmincmillió pálmafa országának nevezett Irak területének már a 39 százaléka sivatagosodott el, és ez ellen a vezetés többek között a városok körül kialakított zöldövezetekkel próbálja felvenni a küzdelmet. Eközben pedig vészesen apad az Irakot átszelő Tigris és Eufrátesz folyó vízmennyisége, amihez az éghajlati változások mellett az iraki és a törökországi gátak is hozzájárulnak.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK