Zöldmánia

Eljött a papírbútorok kora?

Március 18. az újrahasznosítás világnapja, és egyre többen vannak, akik a fenntartható vagy újrahasznosított anyagokban nem csupán szükségmegoldást, hanem valódi lehetőséget látnak.

A hullámkartonból készült dizájnerbútoroknak a speciális szerkezetüknek köszönhetően nagyon nagy a teherbírásuk, formatervezési szempontból is rengeteg lehetőséget rejtenek, a körforgásos alapanyagnak köszönhetően pedig fenntarthatók. A hullámkarton további előnye, hogy alapvetően olcsó, így kedvező árú, ám kiváló minőségű bútorok készíthetők belőle.

A kanadai Frank Gehry a 20. század egyik legelismertebb építésze. Eleinte bútortervezőként szerzett hírnevet magának, 1969-ben mutatta be nagy sikerű Easy Edges nevű kollekcióját. Ennek legikonikusabb darabja a Wiggle szék, amely látványra is hihetetlenül masszív és mutatós. Ezeket a tervező a hullámos rétegek irányának váltakoztatásával ért el. A már önmagában is egyedi bútor érdekességét fokozza, hogy Gehry a NASA megbízására találta ki és készítette el az első darabokat. Terbe János nemzetközi szinten is elismert formatervező gyerekkora óta kötődik a természethez, a környezethez, és munkája során is felelősséget érez az iránt, hogy fenntartható, körforgásba illeszkedő bútorokat és tárgyakat készítsen, miközben nem mond le a szépségről és a minőségről. Ehhez ideális alapanyagot kínál a hullámkarton, amiből készített már székeket, lámpákat, asztalokat és egyéb kiegészítőket, kartonból készült dizájnbútoraival pedig jó néhány nemzetközi kiállításon találkozhattak az érdeklődők.

A Riab bútorai eredetileg a környezettudatosság és az árhatékonyság jegyében születtek meg, tíz évvel ezelőtt. A márka az utóbbi években szélesebb körben is ismert lett, és mára lakberendezők is szívesen dolgoznak vele, akár ágyakat, székeket vagy más, sokrétűen felhasználható és környezettudatos bútort keresnek. De a projekt nem áll meg a fenntartható anyagok használatánál, a körforgást elősegítve minden eladott termékük után ültetnek egy fát az Eden Reforestation Projects nevű, erdősítéssel foglalkozó civil szervezettel karöltve.

Karthic Rathinam indiai vállalkozó egy kartonbútorokat gyártó cég, az Out of the Box vezetője. Vállalata székeket, foteleket és polcrendszereket is készít, a bútorai pedig akár 100 kilót is elbírnak, vízállók és legalább öt éven át használhatók – de természetesen ezt követően sem kerülnek a szemétbe, hiszen a megújuló alapanyaguk a garancia arra, hogy helyük van a körforgásos gazdaságban. A bútorokat úgy tervezték és alkották meg, hogy bármilyen eszköz, ragasztó, rögzítőeszköz nélkül összeilleszthetők legyenek a darabok – írta a bdpst24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK