Zöldmánia

Jó kis biznisz az újrahasznosítás

Ahelyett, hogy úgy szabadulnának meg az aksiktól, mint a műanyaghulladéktól, egy rakás pénzt kereshetnek a cégek az elhasznált akkumulátorokkal.

A világ szén-dioxid-kibocsátás miatti sürgető átállása az elektromobilitásra Magyarországot is az akkumulátorgyártás felé ösztönözte, hogy gazdaságilag lépést tudjon tartani a piaci trendekkel. Az akkumulátorgyárakkal együtt az egyik legnagyobb aggodalom is elterjedt, miszerint az üzemek környékén elhasznált aksikat tárolnak majd, ezzel jelentősen szennyezve a környezetet.

Bár az akkumulátorok élettartama véges, ám a félelmekkel ellentétben nem a termőföldeken és nem a tenger mélyén fognak roskadozni a végleg kimerült példányok, mint a lebomlásra képtelen műanyaghulladék.

A használt aksik nem a szeméttelepen végzik, mivel egyenesen aranybányának számítanak. Amellett, hogy nem volna környezetbarát megoldás kidobni őket, jelentős haszonra lehet szert lehet a begyűjtésükkel. Az újrahasznosítási technológia már jó ideje létezik, és a feldolgozással foglalkozó cégek igyekeznek minél több akkumulátort begyűjteni, hogy az értékes alapanyagot kinyerve eladhassák a gyártóknak.

Legalább hatmillió elektromos jármű akkumulátorának jár le az élettartama 2030-ig, ebben pedig jó néhány cég meglátta a bizniszt: a tervek szerint 2025-re már 12 milliárd dollárt fektetnek az újrahasznosítási szegmensbe a vállalatok. A hagyományos, ólomsavas elődeikkel ellentétben – főleg a folyamatos fejlesztések miatt – a lítiumionos akkumulátorok szétszerelésére nincs szabvány, éppen ezért kihívást jelent a technológia, azonban a befektetés bőségesen megtérül.

JB Straubel, a Tesla egyik társalapítója, az újrahasznosítással foglalkozó Redwood Materials elnöke szerint a kereslet óriási az anyagokra, így ez a tevékenységük egy idő után hatalmas profitot fog termelni. Straubel úgy fogalmazott, hogy az elektromos járműveket a klímakatasztrófa megelőzésére találták ki, éppen ezért nem megengedhető, hogy az akkumulátorok problémája még nagyobb válságot idézzen elő, mint aminek a megoldására kitalálták az alkalmazásukat.

A Redwood Materials nemcsak autók, háztartási eszközök aksijait is begyűjti. A vállalat több nagy autógyártóval áll kapcsolatban, és tavaly már évi 8-10 gigawattóra akkut dolgoztak fel. A cég az aksik feldolgozása után a lítium, a kobalt, a nikkel, a réz és az egyéb fémek több mint 95 százalékát vissza tudta nyerni – írta a haon.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK