Zöldmánia

Menet közben termelnének áramot a vonatok

A világ vasútvonalainak a felét napelem boríthatná egy svájci startup, a Sun-Ways szerint. A tervek szerint májusban elkészülhet az első szakasz.

Baptiste Danichert társalapító szerint a vasúti sínek között elég nagy a hely ahhoz, hogy szabványos méretű napelemeket helyezzenek el anélkül, hogy akadályoznák a vonatok mozgását. Ezzel a felhasznált energia egy részét mindjárt helyben meg is termelnék. A helyben egyelőre Svájcot jelenti, ahol elég intenzíven dolgoznak a karbonsemlegesség elérésén.

Viszont kevés a szabad terület, és ez nehezíti a nagy létesítmények építését, továbbá időnként a szigorú környezet- és örökségvédelmi szabályok is akadályozzák a napelemek telepítését, például magánépületekre vagy egy napsütötte hegyoldalba. A sínek között elhelyezett napelemeknek ezzel szemben sem vizuális, sem környezeti hatása nincs.

A nyugat-svájci Ecublens-ben lévő startup Svájcban előállított, és a gyárban előre összeszerelt napelemeket használ. Az egy méter széles paneleket egy dugattyús mechanizmussal rögzíti a sínpár között egy speciális vonat, amit a Scheuchzer pályafenntartó vállalat fejlesztett ki.

A megtermelt áramot a villamosenergia-hálózatba táplálnák, és a háztartások ellátására használnák, mert a vasúti üzemben való felhasználása bonyolultabb lenne. Az elképzelések szerint a svájci vasúthálózat mind az 5317 kilométerére lehet napelemeket telepíteni, nem számolva ebbe bele az alagutakban lévő vagy rosszul benapozott területeket. A Sun-Ways úgy számol, hogy a svájci vasúthálózat évente 1 terawattóra napenergiát termelne, ami az országban felhasznált összes villamos energia mintegy két százaléka.

YouTube video

De nem állnának meg a határoknál, hanem ha sikerrel járnak a még hatósági engedélyekre váró, májusra tervezett első tesztek, akkor először Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban és Ázsiában is terjeszkednének. A cég szerint a világ összes vasúti sínpárjának a feléhez lehetne napelemeket csatlakoztatni, márpedig a globális vasútvonalak hosszát millió kilométerben mérik – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK