Zöldmánia

Nincs esély a műanyagok ellen?

Egy új kutatás megállapította, hogy a műanyagfelhasználás a G20-országokban a század közepére közel duplájára nő, hacsak nem születik átfogó és jogilag kötelező érvényű globális szerződés a fogyasztás visszaszorítására.

Bár az EU nemrég új szabályozást léptetett életbe, amely 2030-tól él, ám a természetvédő és gazdasági szervezetek jóval radikálisabb fellépést sürgetnek. Az Economist Impact think tank és a Nippon Foundation által vezetett kutatócsoport, a Back to Blue szerint az újrahasznosítás fokozására vagy az egyszer használatos műanyagfelhasználás csökkentésére irányuló meglévő programok csak karcolják a felszínt, ehelyett átfogóbb globális tervre van szükség.

Az ENSZ novemberben megkezdte a tárgyalásokat a műanyagszennyezés elleni egyezményről azzal a céllal, hogy a jövő év végére jogilag kötelező erejű szerződést dolgozzanak ki. A tárgyalásokhoz 175 ország csatlakozott, ám ha a kezdeményezések kudarcot vallanak, a G20-országok éves műanyagtermelése 2050-re 451 millió tonnára emelkedhet a jelenlegi növekedési ütem szerint.

Nem csupán annak nagy az esélye, hogy egyáltalán nem születik szerződés, hanem egy olyan verziónak is, hogy létrejön egy megállapodás amely túl gyenge ahhoz, hogy megfordítsa a tendenciát – nyilatkoztak szakértők, akik sürgették az egyszer használatos műanyagok erőteljesebb tiltását, valamint olyan rendszerek kialakítását, amelyek felelőssé teszik a cégeket termékeik teljes élettartamáért, beleértve az újrahasznosítást és az ártalmatlanítást.

Az Európai Unió nemrég megjelentette a csomagolási anyagok és csomagolási hulladék kezelésére vonatkozó szabályozását, amely szerint 2030-tól valamennyi csomagolási anyag újrafeldolgozható kell legyen, a műanyag csomagolóanyagoknak pedig tartalmazniuk kell újrafeldolgozott részt. A szabályok kihatással lesznek a közétkeztetésre és a vendéglátásra is, ugyanis előírások lépnek érvénybe az újrafeldolgozandó, tiltandó, egyszer használatos termékekre vonatkozóan.

Az újrahasználásra és újratöltésre vonatkozó új előírások szerint az elviteles hideg és meleg italok értékesítésének 2030-ra 20, míg 2040-re 80 százalékban újrahasználható és újratölthető poharakban kell, hogy lennie. Az elviteles készétel csomagolása 2030-as 10 százalékról 2040-re 40 százalékban újrahasználható és újratölthető kell legyen. Az üdítőitalok értékesítése a 2030-as 10 százalékos újrahasznosítási szintről 2040-re 25 százalékra kell emelkedjen – írta az origo.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK