Zöldmánia

Így élhető túl a globális felmelegedés

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a tiszta energiát és technológiát ki lehet és ki kell használni az egyre jobban fenyegető és egyre intenzívebb éghajlati katasztrófa elkerülésére.

Svájci ülésen a klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy a globális hőmérsékletre vonatkozó kulcsfontosságú cél valószínűleg nem fog teljesülni. Jelentésükben felvázolták, hogyan lehet a fosszilis tüzelőanyagok gyors csökkentésével elhárítani az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait.
Megállapításaikra reagálva Antonio Guterres hangsúlyozta: minden országnak egy évtizeddel előbbre kellene hoznia a nettó zéró kibocsátási tervét. Ezen célok a bolygó légkörét felmelegítő üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentését hivatottak szolgálni.

A kormányok korábban megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. A bolygó azonban már mostanra 1,1 fokot melegedett, és jelen szakértői vélemények szerint a 2030-as években valószínűleg meghaladni a 1,5 fokot.

A légkörben a felmelegedést okozó szén-dioxid-koncentráció 2 millió éve a legmagasabb. A Föld most melegebb, mint az elmúlt 125 ezer évben bármikor, és a következő évtizedben valószínűleg még melegebb lesz. A globális felmelegedés rövid távon nagy valószínűséggel eléri a 1,5 Celsius-fokot, még egy nagyon alacsony üvegházhatású gázkibocsátást felvázoló forgatókönyv szerint is.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a 1,5 fok túllépése nem jelenti a világ végét, ha ez csak „átmeneti túllépés”. Külön kiemelik a nap- és szélenergiából előállított energia olcsóságát, valamint azt is, hogy a fogyasztók által az étrend, az élelmiszer-pazarlás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedésre való áttérés terén kezdeményezett változások sok ágazatban jelentős kibocsátáscsökkentést érhetnek el.

A jelentés azonban elismeri, hogy a nettó nulla kibocsátás mielőbbi elérése mellett a szén-dioxid-eltávolítási technológia alkalmazására is szükség lesz. A tudósok szerint ez reális megoldás lehet arra, hogy a Föld hőmérsékletét ismét kontroll alá vonhassuk, és a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alá szorítsuk.

A szakértői összefoglaló tehát cselekvést sürget, az ENSZ főtitkára pedig felszólította az országokat, hogy egy évtizeddel hozzák előre a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó terveiket. „A fejlett országok vezetőinek el kell köteleződniük, hogy a lehető leghamarabb, 2040-re elérjék a nettó nullát, azt a határt, amelynek a betartására mindannyiuknak törekedniük kell” – fogalmazott, külön kérve az olyan országokat, mint India és Kína, amelyek 2050-re irányozták elő a nettó nulla kibocsátást, hogy próbálják meg egy évtizeddel előbbre hozni azokat – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK