Zöldmánia

Nem élték túl a halak a hőhullámot

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt több millió hal pusztult el az ausztráliai Új-Dél-Wales államban. A Darling folyó felszínét Menindee falunál elpusztult halak borítják, ameddig csak ellátni.

A jelenségről először helyi idő szerint péntek reggel tettek bejelentést. Új-Dél-Wales ipari hatósága (DPI) Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a tragédia elsősorban a heringeket érintetti, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat.

A tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll. A szélsőséges, akár 42 Celsius-fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, ezért megfulladnak.

A víz felszínén úszó haltetemek ráadásul további oxigént vesznek el a vízből, újabb halak pusztulását okozva. A helyzet önmagában is elég lesújtó a helyi közösség számára, ám a 42 fokos melegben a bomló haltetemek bűze tovább tetézi a dolgot.

Az emberiség által előidézett éghajlatváltozás miatt az ausztráliai hőhullámok gyakrabban jelentkeznek, tovább tartanak és jóval intenzívebbek, mint korábban. Az iparosodás óta a Föld hőmérséklete már 1,1 Celsius-fokkal emelkedett.

A Murray-Darling folyórendszer és ökoszisztémája már évek óta veszélyben van a gyakori aszály és a folyóvíz megnövekedett emberi – ipari és magánjellegű – felhasználása miatt. 2012-ben egy több milliárd ausztrál dolláros csomaggal igyekeztek megvédeni a folyót a kiszáradástól, Új-Dél-Wales ipari hatósága pedig a mostani tragédia után nyomatékosította, hogy a helyzet megoldása érdekében együttműködik a szövetségi hatóságokkal, hogy megoldást találjanak erre a jelenségre.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK