Zöldmánia

Így lehet fenntartható a borászat

A környezettudatosság egyre több iparágban kap egyre hangsúlyosabb szerepet, ezek közé tartozik a borászati-szőlészeti tevékenység is.

A hazai borászok számára jó példa lehet Új-Zéland, amely élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az otttani szőlő- és borágazat 96 százaléka minősítetten fenntartható termelést folytat, míg a borászatok 10 százalékának van biotanúsítványa. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé tegye a tevékenységét.

Természetesen idehaza is jó néhány lehetőség van arra, hogy egy hazai gazdaság, pincészet is beépítse a környezettudatos szemléletet a mindennapokban. Például igyekezzünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére, ebben sokat segít, ha kevesebb talajba felszívódó szert használunk és nem alkalmazunk gyomirtót Ezenfelül esővízgyűjtő helyeket alakítunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett igénybe tudjuk venni az esővizet.

Az Érseki Pincészetnél madárodúkat és méhkaptárokat helyeztek ki annak érdekében, hogy növeljék a biodiverzitás védelmét. Emellett a csomagolás és a palackozás során is igyekeznek környezettudatossági szempontokat alkalmazni.

A boraikon újrahasznosított alumínium csavarzárat használnak a parafa dugó helyett, ezzel is védve a környezetet. A palackok könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése, illetve a szénlábnyom csökkentése érdekében. Emellett céljuk, hogy a borcímkék és a borok kartonba való csomagolásánál átálljanak az újrahasznosított papír használatára – írta az agroinform.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK