Zöldmánia

Spóroljuk tévénézés közben!

Friss adatok szerint a magyarok napi közel öt órán át tévéznek, ami az otthon összenergia-fogyasztására is hatással van. Az LG összegyűjtött néhány tippet, amellyel gazdaságosabbá tehetjük a televízióhasználatot.

Válasszunk energiahatékony készüléket

Az első és legfontosabb tanács, hogy válasszunk energiahatékony tévét. A modern, energiahatékony modellek többnyire már mind készenléti móddal, automatikus kikapcsolással és különböző energiatakarékos beállítássokkal vannak ellátva, amelyek használatával takarékosabban üzemeltethetünk egy készüléket.

Használjunk megfelelő kijelzőt

Az OLED-paneles televíziók takarékosabbak lehetnek, mint a hagyományos, háttérvilágítást használó LED- vagy LCD-tévék. Egy OLED-televízió ugyanis nem igényel külön háttérvilágítást, hiszen minden képpont egyénileg vezérelhető. Fekete szín megjelenítése esetén az adott pixelek kikapcsolt állapotban maradnak, ezáltal kedvezőbb lehet a képernyőpanel energiafelhasználása, miközben a színek is sokkal élethűbbek egy ilyen kijelzőn.

Csökkentsük a fényerőt

A nagy fényerő jelentősen hozzájárul a magasabb energiafelhasználáshoz, ezért érdemes azt a szoba fényviszonyaihoz beállítani. Fényes nappal állíthatjuk magasabbra, ha épp nem látjuk megfelelően a műsort, de sötétben nyugodtan lejjebb vehetjük, hiszen a szemünket is kíméli és a kép minősége is jobb lesz. A modern készülékeken már találhatunk energiatakarékos (Eco) üzemmódot is, amit érdemes például az esti tévézésnél beállítani.

Ne menjen feleslegesen

A magyarok átlagosan napi közel 5 órát néznek tévét, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ennél ne menne sokkal többet a készülék egy nap. Sokan csak a háttérben működtetik a képernyőt, miközben valami mással foglalkoznak. Ha ez gyakran előfordul, annak bizony a villanyszámlán is látható jele lesz, ezért ha fontos számunkra az energiatakarékosság, akkor kapcsoljuk ki a televíziót, ha nem nézzük, vagy állítsuk be, hogy bizonyos idő után automatikusan kikapcsoljon a képernyő.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK