Zöldmánia

Egyre fenyegetőbb a vízhiány

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia New Yorkban. A mérföldkőnek számító terv mintegy 700 kifejezetten cselekvésorinetált és sorsfordítónak szánt kötelezettségvállalást tartalmaz a víz védelmében.

Az emberiség minden reménye attól függ, hogy képesek vagyunk-e új, tudományosan megalapozott irányt kitűzni a víz védelmében – jelentette ki António Guterres, a világszervezet főtitkára a háromnapos konferencia zárórendezvényén.

A világ olyan mélyen benne van a vízválságban, amiről korábban nem is nagyon mertünk gondolkodni – mondta az ENSZ Közgyűlésének magyar elnöke. Kőrösi Csaba a vízválság elemei között említette az egyre súlyosbodó vízhiányt, aminek nyomán 2040-re a világ 40 százaléka nagyon komoly vízhiánnyal néz majd szembe. Szintén 2040-ben az akkor előállítandó gabona több mint 40 százalékát olyan területen kellene megtermelni, ami súlyos vízhiánnyal küzd majd. Eközben a világ lakosságának mintegy ötöde még mindig nem jut hozzá megfelelő minőségű közegészségügyi szolgáltatásokhoz. Vagyis miközben egyre kevesebb az egy főre jutó víz, nagyon gyorsan szennyezzük el a meglévő vízkészleteket. A vízzel kapcsolatos aggodalmak harmadik eleme, hogy a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan a vízigény egyre növekszik.

A legfontosabb cselekvések között szerepel a klíma- és vízpolitika integrálása, hogy az ezekhez kapcsolódó adatbázisok összevonásával létrejöjjön egy globális vízügyi információs rendszer, aminek segítségével az ENSZ tagállamai minden időben könnyebben felkészülhetnek az előttük álló 5-10 évre. Ezenfelül 4-5 éven belül fel akarnak állítani egy olyan globális figyelmeztető rendszert, amely elsősorban a klíma- és vízvonatkozású természeti csapásokra időben tudja figyelmeztetni az embereket.

A konferencia részvevői a következő 5 évben 255 milliárd dollárnyi összértékű befektetésre tettek felajánlást a víz védelme érdekében.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK