Zöldmánia

A napenergiában látja a jövőt az IKEA

A Little Sun és az IKEA együttműködésének célja, hogy hétköznapi használati tárgyakon keresztül keltse fel az emberek figyelmét a napenergiával kapcsolatos témákra.

Az együttműködés eredménye a Sammanlänkad kollekció, amelynek két, napenergiát használó LED-es lámpája a napelemmel működő mindennapi tárgyak előnyeire és az alternatív energiaforrások jelentőségére világít rá.

A két művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapította Little Sun társadalmi vállalkozás elkötelezetten dolgozik azért, hogy minél több ember férjen hozzá a napenergiához azokban a közösségekben – legfőképpen Afrika szubszaharai régiójában –, ahol nincs rendszeres áramellátás. A Little Sun és az IKEA együttműködéséből praktikus és stílusos tárgyak születtek, amelyek kézzelfoghatóvá teszik a nap energiáját. A Sammanlänkad célja, hogy az emberek az otthonukban is megtapasztalhassák a napenergia hasznosságát, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy a mindennapi használati tárgyak működtetéséhez alternatív áramforrások is rendelkezésre állnak.

A Sammanlänkad a szépséget, a művészetet és a dizájnt ötvözi a napenergia előnyeivel. A napenergiával működő LED-es asztali lámpa kialakítását a Nap és a Föld állása, illetve a Föld Nap körüli keringése ihlette. A félgömb alakú fényforrás hatását egy a napsütést idéző tükör erősíti.

A fényforrást tartó lámpa fémkerete állítható, ezért többféleképpen, akár függő- vagy asztali lámpaként is lehet használni. A fényforrás az állványról leszedve pedig zseblámpaként funkcionál.

A kisebb hordozható lámpa előnyei elsősorban kültéren mutatkoznak meg. Napközben a sárga szíj segítségével felakasztható az ablakra vagy a hátizsákra, hogy feltöltődjön napenergiával. Mindkét lámpát napelemekkel és cserélhető akkumulátorral szerelték fel. Ha éppen nem éri napfény az asztali lámpát, akkor USB-A és USB-C portokon keresztül is tölthető, ráadásul teljesen feltöltött állapotában a lámpáról a mobiltelefonunkat is tölthetjük.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK