Zöldmánia

Gödöllőre várják a filmrajongókat

Százöt országból mintegy 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi alkotók a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megrendezendő IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválra, amely május 19. és 21. között várja az érdeklődőket Gödöllőn, a Királyi Kastélyban.

Az ingyenes fesztiválon a fenntarthatóság jegyében előadásokkal, workshopokkal, interaktív programokkal, múzeumpedagógiai és kézműves-foglalkozásokkal, valamint gasztroprogramokkal is készülnek a szervezők.

Az idei mustrára nemzetközileg elismert műhelyek is neveztek, köztük a Walter Köhler filmproducer által alapított Terra Mater Factual Studios vagy a Marco Polo Film AG., Németország egyik legsikeresebb filmgyártó cége. A díjazott alkotók közül Yann Sochaczewski, Mathieu Le Lay, Jan Haft és Dan Dinu rendező küldte el a legújabb filmjét.

A magyarok közül versenybe száll Szendőfi Balázs, Poroszka Magyar Zsolt, Fehér Zoltán, Kriska György, Garai Cintia és a Wildlife Messengers a legújabb alkotásával. A tavalyi siker után az amatőr filmeseknek az idén is lesz Third Eye versenyprogram.

A nemzetközi produkciókat zsűri bírálja el, amelynek az elnöke Vitray Tamás biológus, operatőr, szakíró, a National Geographic főszerkesztője, tagjai pedig Takács Rita szerkesztő-rendező, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező, valamint Vladimir Blazevski északmacedón játék- és dokumentumfilm-rendező, forgatókönyvíró.

A Kárpát-medence természeti értékeit összegyűjtő alkotásokat Széll Antal természetvédelmi szakember, filmes és fotós vezetésével Németh Beatrix televíziós szerkesztő, Kátai Róbert rendező rangsorolja. A rendezvény idei fókuszába a víz kerül.

(MTI, fotó: a fesztivál Facebook-oldala)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK