Zöldmánia

Van, ahol komolyan gondolják a kibocsátáscsökkentést

A most elfogadott klímavédelmi reformmal közelebb kerülhet Ausztrália azon céljához, hogy 2050-re nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.

Az ausztrál parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az ország legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó vállalatait a szennyezés jelentős csökkentésére, illetve szén-dioxid-kvóták vásárlására kötelezi. A kormány szerint az új reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ország elérje a kitűzött klímacélokat.

Az ausztráli parlamentje szeptemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2030-ra 43 százalékkal csökkenti, 2050-re pedig nullára redukálják az országban a szén-dioxid-kibocsátást. A jogszabály július 1-jén lép életbe, és kibocsátási plafont határoz meg, amely arra kényszeríti Ausztrália 215 legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó vállalatát, hogy évente 4,9 százalékkal csökkentsék a szennyezést, vagy szén-dioxid-kvóták vásárlásával teljesítsék a célokat.

A reform lényege, hogy az ország károsanyag-kibocsátása ne haladhassa meg a jelenlegi szintet, és 2030-ig 205 millió tonnával csökkenjen. Ez a volumen a kormány szerint olyan, mintha kivonnák az ausztrál utakról az autók kétharmadát.

A legnagyobb szennyezők ezt követően szén-dioxid-kvótákat vásárolhatnak a kitűzött célok eléréséhez, de amennyiben a kibocsátás csökkentéséhez 30 százaléknál több kvótát vesznek, magyarázatot kell adniuk arra, hogy miért nem tesznek többet a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK