Zöldmánia

Veszélyben a szörfösök Angliában

A délnyugat-angliai Cornwall strandjaira látogató szörfösöknek figyelniük kell a vízminőségi riasztásokra. Mivel az ország több pontján a szennyvízkezelő létesítmények túlléphetik a kapacitásukat, és káros nyers szennyvizet engedhetnek ki, így a part menti vizek nem biztonságosak az olyan tevékenységekhez, mint a szörfözés.

Izzy Ross, a Szörfösök a szennyvíz ellen nevű tengervédelmi szervezet munkatársa szerint a szörfösök különösen ki vannak téve a szennyezés káros hatásainak. „Néha nem tudunk a vízbe menni, mert nem biztonságos. Olykor lenyelünk egy kis vizet, ami azt jelenti, hogy sok potenciálisan káros baktériumot és vírust veszünk magunkhoz” – tette hozzá.

A kockázatok jobb megértése érdekében a szörfösök az Exeteri Egyetem orvosi karán működő Európai Környezet és Emberi Egészség Központ kutatóival dolgoztak együtt. Az EU által finanszírozott projektben a brit szörfösöktől vett mintákat elemezték, és az eredmények meglehetősen riasztók voltak.

Dr. Anne Leonard környezeti epidemiológus, az Európai Környezetvédelmi és Emberi Egészség Központ elmondta: „A szörfösök körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel hordoznak antibiotikum-rezisztens baktériumokat a székletmikrobiom-mintájukban azokhoz képest, akik nem mennek a vízbe. Ez pedig nagyon fontos, mert fennáll a lehetősége annak, hogy antibiotikum-rezisztens baktériumokat terjesztenek más emberekre.”

A kutatók megállapították, hogy a városi és mezőgazdasági hulladékot a tengerekbe szállító folyók elősegítik a gyógyszereknek ellenálló kórokozók fejlődését. Az ilyen fertőzések már most is súlyos áldozatokat szednek, vetekszenek a Covid áldozatainak számával. 2050-re világszerte ezek válhatnak a vezető halálozási okokká.

Dr. William Gaze mikrobiológus, az Európai Környezetvédelmi és Emberi Egészségügyi Központ kutatója hozzátette: „Az emberi és állati hulladékok antibiotikum-maradványokat is tartalmaznak. És bár ezek nagyon hígak és alacsony szinten vannak a vízben, azt tapasztaljuk, hogy még mindig olyan szinten lehetnek, ami további antibiotikum-rezisztenciát eredményezhet.”

Az Exeteri Egyetemen végzett laboratóriumi kísérletek megerősítették a valós egészségügyi veszélyt. Az eredmények szerint óceánjaink veszélyes anyagokkal való szennyezettsége nemcsak a szörfösöket és más, gyakran tengeren tartózkodókat érinti – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK