Zöldmánia

Alakul a téli olimpia helyszíne

Svájc az eddigi informális párbeszédről a folyamatos párbeszédre akar áttérni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az ügyben, hogy pályázzon-e a 2030-as téli olimpia megrendezésére.

Az alpesi ország 2020-ban téli ifjúsági olimpiának adott otthont Lausanne-ban, de 1948 óta nem rendezett ötkarikás játékokat. Akkor – és előtte, 1928-ban is – St. Moritz volt a vendéglátó. A svájci közvélemény ugyanakkor nem támogatta a helyi szövetség pályázását a 2026-os téli olimpiára, annak becsült magas költségei miatt.

Svájc ötkarikás testületének a rendezés iránti érdeklődése az után kapott új lendületet, hogy 2022 decemberében a NOB elhalasztotta a 2030-as téli olimpia és paralimpia házigazdájának kijelölését. A döntést azzal indokolták, hogy az éghajlatváltozás, a fenntarthatóság kérdése és a jövőbeli kihívások miatt az esetleges jelentkezőknek a kandidálás előtt szélesebb körű vitát kell lefolytatniuk.

Christophe Dubi NOB-igazgató néhány napja arról beszélt, hogy Svájccal együtt legalább hat potenciális jelölt van a 2030-as házigazda tisztére. A NOB szempontjából megnyugtatónak nevezte, hogy sok országban feltámadt a kedv a lebonyolításra. Jelezte azt is, hogy a következő hetekben tárgyalni fognak az érdeklődőkkel, és azt sem zárja ki, hogy egyszerre szavaznak majd a 2030-as és 2034-es téli játékok rendezőjéről.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK