Zöldmánia

Nem is olyan egyszerű a zöldátállás?

Elfogadhatatlan a lengyel kormány számára a belső égésű motorral hajtott autók 2035 utáni betiltása, Varsó mindent megtesz az erről szóló európai uniós rendelet életbelépése ellen – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A lengyel kormányfő arra reagált, hogy az illetékes uniós miniszterek jóváhagyták azt a rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Európai Unióban. A rendelet ellen a lengyel média közlése szerint csak Lengyelország voksolt, tartózkodott a szavazástól Bulgária, Románia és Olaszország.

Morawiecki elmondta, hogy kormánya mindent megtesz azért, hogy megvédje a lengyel családokat a gazdag országok és a brüsszeli bürokraták újabb ál-környezetvédelmi ötletétől. Hozzátette: Varsó olyan zöldátalakítást akar, amely érti és támogatja az uniós tagállamokat, nem pedig rontja gazdaságukat, a lakosok háztartási költségvetését.

A kormányfő bejegyzéséhez csatolt rövidfilmben kiemelik: a rendelet emberek millióit hozza hátrányos helyzetbe a közlekedés terén, és árt a sok külföldi autómárka számára alkatrészeket gyártó lengyel iparnak.

Az unió által a Fit for 55 csomag részeként elfogadott rendelet egy záradékot tartalmaz, amely arra kötelezi az Európai Bizottságot, hogy 2026-ban értékelje a 2035-re kitűzött kibocsátásmentességi célok elérése felé tett előrelépést, és amennyiben az szükséges, vizsgálja felül az elérni kívánt célértékeket.
Ennek kapcsán Grzegorz Puda, az uniós alapokért és regionális politikáért felelős miniszter elmondta: a varsói kormány arra fogja kérni a bizottságot, hogy 2026-ban alaposan gondolja újra a kérdést. Meggyőződését fejezte ki, hogy addigra az EU-ban megértik ennek a döntésnek az abszurditását.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK