Zöldmánia

Indul a közösségi hulladékgyűjtés

Április 11-én 18 óráig jelentkezhetnek az önkéntesek a tizenegyedik alkalommal megrendezendő TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra.

A közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több száz ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, amelyet több mint 27 ezer felhasználó töltött le.

Az idei TeSzedd! a Föld napján, április 22-én kezdődik és a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan április 28-ig tart. Önkéntesként, illetve koordinátorként lehet részt venni rajta. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok, aminek az elszállításáról a minisztérium és az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. gondoskodik. Persze van olyan hely, ahol ki is állították a megtalált hulladékokat, a pugliai Archeoplastica Múzeum Facebookon és Instagramon is megtekinthető tárlatán több mint ötszáz 50-60 éves műanyag tárgy szerepel, amelyeket az olasz tengerpartokon találtak.

Amennyiben az akció helyszínén nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási törmelék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs, bútorok, zöldhulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni, illetve a Hulladékradar applikáción keresztül is bejelenthető.

A TeSzedd! az ország legnagyobb önkéntes mozgalma. Az eseményen évről évre egyre többen vesznek részt, tavaly országszerte 900 ponton 850 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az oktatási intézmények diákjai és pedagógusai, munkahelyi és helyi közösségek, valamint baráti társaságok tagjai. A környezetért tenni akaró önkéntesek a szelektalok.hu oldalon regisztrálhatnak a programra.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK