Zöldmánia

Megszorongatják a magánrepülőket

Tavaly a szlovák repterekről 2528 magánrepülőgép szállt fel, 127 százalékkal több, mint az előző évben. Ezek a magánrepülések 10 ezer tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, ez a mennyiség megfelel 6666 gépkocsi átlagos egyéves kibocsátásának.

A Greenpeace szerint a magánrepülők Európában óriási mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, tavaly ez 64 százalékkal volt magasabb a 2021-esnél. Ezek a gépek leggyakrabban Pozsony és Prága között repültek.

„Ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyvét, akkor 2030-ra felére kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátást. A magánrepülések számának riasztó mértékű növekedése ellenkezik mindezzel a törekvéssel. Csökkentenünk kell a közlekedés károsanyag-kibocsátásának mértékét, és ezt a magánrepülések korlátozásával kell kezdenünk, amelyek az emberek túlnyomó többsége számára nem jelentenek semmilyen pozitívumot” – mondta Katrína Juríková, a Greenpeace igazgatója.

A kormánygépek és a katonai légi járművek útjai tavaly az összes repülőút mindössze egy százalékát jelentették. A magánrepülések legforgalmasabb reptere a pozsonyi volt, ezt követi a kassai és a poprádi. Amíg a lakosság többsége igyekszik újrahasznosítani, környezettudatosan élni, mérsékelni az energiafogyasztását és megküzdeni az emelkedő létfenntartási költségekkel, a leggazdagabbak magángépeken repkednek, rekordmennyiségű energiát fogyasztanak és óriási mennyiségű szén-dioxid kibocsátásáért felelősek. Pedig többek között a brazil Embraer már a zéró károsanyag-kibocsátású repülőt tervezi.

A statisztikák szerint a legtöbb magánrepülőút az európai országok közül Nagy-Britanniában, Svájcban és Norvégiában valósul meg. Tavaly Nagy-Britannia, Franciaország és Németország volt a listavezető. A magánrepülések a legkörnyezetszennyezőbb, legenergiaigényesebb közlekedési módok egy utasra és a kilométerek számára átszámítva, ráadásul 5–14-szer több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a légi tömeg- és 50-szer többet, mint a vonatközlekedés – írta a felvidek.ma.

Tavaly novemberben volt is nagy felháborodás, amikor az egyiptomi klímakonferenciára a megbeszélés résztvevői magángépekkel utaztak.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK