Zöldmánia

Áramot termel a napelemes sétány

A hollandiai Groningenben átadott sétány különlegessége, hogy nemcsak energiát termel, de műanyag újrahasznosításával készült. A 400 négyzetméternyi út egy magyar innovatív termékkel, a Platio napelemes térkővel épült.

A sétány évente mintegy 53 ezer kWh villamos energiát állít elő. A Platio által termelt zöldenergia a groningeni városházát látja el energiával, amit az épület és az elektromos autók töltésére használnak fel. Az energiatermelő sétány ötlete az unió legnagyobb karbonsemlegességi projektje, a Making City EU része, amelynek célja a pozitív energiájú városrészek fejlesztése, bemutatva az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségeket a karbonsemlegességi célok elérésében. Mag a sétány a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet: a korábban szénszállításra használt útszakasz energiatermelő sétálóút lett.

A napelemes sétány hozzájárul a város azon törekvéséhez, hogy 2035-re karbonsemlegessé váljon. A Platio napelemes térkövei ráadsául duplán fenntarthatók, mivel nemcsak zöldenergiát biztosítanak, hanem újrahasznosított műanyagból is készülnek.

Az út energiatermelése 18 átlagos holland háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A rendszert és annak teljesítményét egy alkalmazáson keresztül figyelik majd – írta az nrgreport.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK