Zöldmánia

Tetőkertekkel a klímaváltozás ellen

Egy startupcég a párizsi háztetőkön létesít kerteket. Ezzel ugyanis javítani lehet a városi klímán, így élhetőbbé válik a környezet.

A Roofscapes nevű startupcég célja a tetőkertek segítségével csökkenteni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait. Az elképzelés különlegessége abban rejlik, hogy a ferde tetőket tervezik átalakítani.
E tetőkertek nemcsak a klíma okozta helyzetet és a város vízmegtartó képességét javítják, csökkentik a légszennyezést, hanem élelemtermesztési lehetőséget nyújtanak, növelik a városi biodiverzitást, és lehetőséget adnak a városlakóknak arra, hogy kissé kiszakadjanak a szürkeségből.

Sokféle tetőt lehet összehozni a kertek segítségével, hogy aztán a házak lakói pihenésük részeként használhassák a kapott zöldterületet. Mivel az európai nagyvárosok régi házainak a zöme ferde tetős, ezért ezekre olyan platformokat terveznek, amelyek „kiegyenesítik” a lejtést és bejárható kertekké varázsolják azokat. Egy 2021-es szöuli kiállításon egy modellel szerepeltek, amelyben különféle lejtésű tetőket hoztak össze egy tetőkertrendszerbe. Azért Párizsra esett a választásuk, mert egyrészt itteni lakosként szeretnének tenni városukért, másrészt itt egyforma magasak a házak, így szemmel látható, hogy milyen hatalmas lehetőségeket rejt ez az elképzelés.

Nemrég elnyertek egy pályázatot is a városvezetéstől, amelyben a klímaváltozás hatásaink csökkentését tűzték ki célul. A támogatásból a régi városháza tetőzetén építik fel a megálmodott kertet, majd ezen végeznek teszteket a helyben kifejtett hatásokról, mint a páratartalom, a hőmérséklet vagy a biodiverzitás – írta az ng24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK