Zöldmánia

Nem sok jót ígér az időjárás

Európában 2018 óta katasztrofális a szárazság, a kutatók szerint a víz helyzete jelenleg bizonytalan. A száraz tél tovább fokozta a gondokat, a kevés eső és havazás miatt az amúgy is apadó készleteket nem sikerült pótolni.

Az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) az európai aszályokról szóló legfrissebb jelentése szerint Észak-Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban súlyos a vízhiány.

A tavalyi szárazság idején Franciaországban több mint 700 településen akadozott az ivóvízellátás. Ez az idén sem lesz másként, több tartományban elrendelték az aszályriasztást, a területeken élőknek tilos füvet locsolni vagy megtölteni az úszómedencét.

Spanyolországban a csapadékmentes tél után az ország északkeleti részén pusztít az aszály. Katalónia legnagyobb víztározója a teljes kapacitásának mindössze 9 százalékán áll, és a szárazság miatt Barcelona területén élő hatmillió ember ivóvízellátása is kétségessé vált.

Olaszországban a Pó folyó vízszintje töredékére esett, és Velencében is kezdenek kiszáradni a csatornák. A dél-európai országban az idén a kutak vize rekordmélységbe húzódott.

Az idén ismét komoly aszályra számíthatnak a mediterráneumban, a szakemberek szerint a nyár még szárazabb lehet, mint az előző években – írta a sokszinuvidek.24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK