Zöldmánia

Leáldozott a műanyag szatyroknak?

A műanyag szatyrok évtizedek óta a mindennapjaink részeit képezik. A környezetvédelmi aktivisták régóta kampányolnak ellenük, ennek köszönhetően több ország be is tiltotta a használatukat.

Jelenleg több mint száz országban tiltják a teljesen vagy részben a műanyag szatyrok használatát. Az ezt szabályozó törvények a boltokban használatos szuperkönnyű műanyag szatyrokra vonatkoznak. Van, ahol teljesen kitiltják őket a kereskedelemből, máshol extraadót vetnek ki rájuk, így a vásárlóknak kell pluszban fizetni értük. Ezek a korlátozások legtöbbször azonban csak a vékony zacskókra vonatkoznak, a vastagabb, újrahasznosítható szatyrokra nem.

A jogszabályok szigorúsága eltérő a különböző országokban. Kenyában például négy év börtönre és több mint 10 millió forintos bírságra is büntethetik azt, aki ilyen szatyrokat gyárt. A hasonlóan szigorú szabályok gyakoriak Afrikában és Ázsiában, mert ezeket a kontinenseket sújtja a leginkább a fejlett országok műanyaghulladéka. A világon egyébként elsőként Banglades tiltotta be a műanyag szatyrokat 2002-ben.

A zacskók mellett több ország az egyszer használatos műanyag eszközöket is betiltotta. Így tett például az Európai Unió is a szívószálakkal és evőeszközökkel. Kontinensünkön eddig 18 ország tiltotta be teljesen a műanyag szatyrokat. További 23-ban a vásárlóknak kell fizetniük extra díjat a zacskók használatáért. Svájc és Norvégia pedig lehetőséget biztosít a műanyagiparnak, hogy saját hatáskörben számoljon fel extra összeget a műanyag szatyrok után.

A legtöbb ilyen szatyrot a balti és a skandináv országok lakói használják az Eurostat 2019-es adatai alapján. Litvániában átlagosan évi 332 darabot használ el egy ember, Lettországban pedig 284-et. Ez a két állam együtt több műanyag szatyrot bocsátott ki, mint a többi európai ország összesen. A helyzet azonban náluk is változni fog, mert mindkét helyen tiltást vezetnek be a közeljövőben. A leginkább környezettudatos országok közé tartozik Portugália, Belgium és Lengyelország. Portugáliában például csak átlagosan évi 8 műanyag szatyrot használ el egy ember.

Az adatok alapján a szigorú szabályok alapvetően működnek. Kaliforniában 71,5 százalékkal esett vissza a műanyag szatyrok használata, amióta betiltották őket. Emellett az extraadók is hatékonyak. Dániában 66, Írországban több mint 90 százalékos visszaesést mértek a műanyag szatyrok használatában, amióta az állam megadóztatta őket.

Az eredmények pedig a természetben is látszódnak. New Jersey államban 37 százalékkal kevesebb műanyag szatyrot gyűjtöttek össze egy bizonyos partszakaszon, mint az egy évvel korábbi takarítás során. A különbséget pedig az okozta, hogy az amerikai állam betiltotta a zacskók használatát. Az új adók bevezetését általában nem fogadják nagy örömmel az emberek. A műanyag szatyrok esetén azonban más a helyzet. Írországban például rendkívül népszerű volt a kormány azon lépése, amellyel extraadót vetett ki a zacskókra – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK