Zöldmánia

Zöldítés vagy fenntarthatóság? De mi a különbség?

A fenntarthatóság az ingatlanpiacon is egyre népszerűbb, de jó tisztázni, hogy mi a különbség a zöld- és a fenntartható épületek között.

A zöld- és a fenntartható kifejezést sokszor egymás szinonimájaként használják, de a két kifejezésnek némileg eltérő a jelentése van. A fenntarthatóság egy épület esetén arra utal, hogy az összességében képes hosszú távon kényelmes, egészséges és produktív környezetet biztosítani anélkül, hogy a környezetre rossz hatást gyakorolna. A fenntartható épületek nemcsak a környezetről szólnak, hanem figyelembe veszik a fenntarthatóság mindhárom pillérét: a bolygót, az embereket és a profitot.

A fenntarthatósággal szemben a zöld egy olyan koncepció, amely kizárólag a környezetre összpontosít, és azokra az egyes gyakorlatokra és folyamatokra utal, amelyek a környezeti fenntarthatóság felé tett fokozatos lépéseket jelentik. Például az olyan zöldkezdeményezések, mint a megújuló energiaforrásokra való áttérés vagy a szénlábnyom csökkentése, megvalósíthatók a fenntarthatóbbá válás érdekében.

A legtöbb ingatlant évtizedekkel ezelőtt építették, azt megelőzően, hogy a zöld- és fenntartható építészet, tervezés és más hasonló szempontok kiemelt jelentőséget kaptak volna. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a létesítményüzemeltetők és az épülettulajdonosok ne tehetnének lépéseket az épületeik jobb irányba való megváltoztatására.

Például mérsékelhető az energiapazarlás a szén-dioxid-szintek figyelemmel kísérésével, az épület vízigényének monitorozásával és a LED-es világításra való áttéréssel. Javítható az épület egészségi állapota a levegőminőség rendszeres ellenőrzésével. Csökkenthető a környezeti terhelés a napenergiát és más megújuló energiát hasznosító technológiák beépítésével az energiarendszerbe. Vagyis az épületek környezeti hatásának csökkentésében hatalmas fejlődési potenciál rejlik – írta a gazmag.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK