Zöldmánia

A megújulók megelőzik az atomenergiát?

Két energiabiztonsági forgatókönyvet tett közzé a Shell, ami folyamatosan elemzi az energiaellátás jövőjét. Az első a jelenlegi út folytatásával számol, a második pedig megmutat egy idealizált állapotot.

Az elmúlt hat évtizedben négy meghatározó energiatermelési mód terjedt el: az atomenergia, a cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint a nap- és szélenergia. Mindegyiknek évekig tartott, hogy hozzájáruljon a globális energiaellátáshoz (a Shell ezt az értéket évi 277 terawattórában állapította meg, ez közel annyi, mint Mexikó 2019-es teljes fogyasztása).

Például az első hálózatra kapcsolt atomerőmű 1954-ben kezdte meg működését a Szovjetunióban, de az atomenergia csak 19 évvel később érte el a 277 terawattórás globális ellátást. Ugyanerre a napenergiának több mint három évtizedre volt szüksége: az első kereskedelmi célú napenergia-projektek az 1980-as évek elején épültek, ám a technológia csak 2016-ban érte el a fenti küszöbértéket. Viszont sokkal fontosabb, hogy milyen gyorsan terjed egy-egy technológia e küszöbérték elérése után, mint előtte.

Az atomenergia az első kilenc évében kétszer megduplázódott, ma pedig több mint nyolcszor annyi energiát szolgáltat, mint ötven éve. Az LNG-termelés az első két évtizedében kétszer duplázódott meg, majd a 2000-es évek elején felgyorsult, de még ma is kevesebb energiát szolgáltat, mint az atomenergia. A szélfarmok az atomerőművekével közel azonos pályán haladtak, míg az elmúlt években gyorsuló ütemben terjedtek, és most 30 százalékkal több energiát adnak, mint az atomerőművek ugyanennyi idővel a mérföldkő átlépése után.

A napenergia pedig a mérföldkő elérése után egy évvel máris meghaladta a nukleáris energiaellátást annak hasonló szakaszában, és hét évvel azt követően, hogy meghatározó szereplővé vált, másfélszer annyi energiát adott, mint az atomenergia.

Bár ezek figyelemre méltó eredmények, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt fél évszázadban megduplázódott a globális energiafogyasztás. A nukleáris energia a világ energiaigényének 0,4 százalékát adta 1973-ban, amikor meghatározó szereplővé lépett elő. Mire az LNG elérte ugyanezt az állandó mennyiséget, az már csak a teljes igény 0,3 százalékát fedezte, míg a napenergia nem egész 0,2 százalékot számított 2016-ban, mire elérte a 277 terawattórát. Tehát abszolút mértékben a megújulók terjedtek a legjobban az elmúlt 50 évben, de még többet kell tenni, hogy ez a teljes fogyasztáshoz viszonyítva is igaz legyen – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK