Zöldmánia

Díjazták a különleges belvárosi zöldfelületet

A Penta Kft. által kivitelezett beruházás egyik érdekes eleme a levegőbe emelt sportpálya, de a fenntarthatóság jegyében további egyedi megoldások is születtek.

Felavatták az V. kerületi Bástya utcában kialakított, Bástya park nevű multifunkcionális városi minipark Építóipari Nívódíjának tábláját. A Penta Kft. generálkivitelezésében elkészült park jó példa arra, hogy a belvárosban is lehet minőségi zöldet varázsolni.

A hatékony térkihasználás látványos eredménye a különböző építészeti megoldásokkal létrehozott többszintes park. Mind funkcionálisan, mind formailag igen gazdag, sokszínű világ, amelyben eggyé válik a múlt és a jelen, a játék és a tanulás lehetősége, az aktív kikapcsolódás és a pihenés. A helyi különlegességek közé tartozik, hogy a várfalsétányon haladva egy lépcsőn a városfalat bemutató térre érkezünk, amely a szabad terek rendszerében a legmélyebben fekvő terület. Innen szemlélve a városfal is közel teljes magasságában látható, valamint innen nyílik a fedett bemutatótér bejárata is. A tér részét képezi a lépcsősen emelkedő üléssorokból alakított szabadtéri nézőtér.

Látványos eleme a levegőbe emelt sportpálya, amely alatt egy naptól, esőtől védett játszótér jöhetett létre, összekapcsolva azt a bemutatótérrel, ahol akadálymentesen is megközelíthető többfunkciós közösségi teret alakítottak ki.

A Bástya park komplexitását jól mutatja, hogy az egyszerre képes kiszolgálni kisgyermekes anyukákat, az ovisokat, a kisiskolásokat, a fiatalokat, a családokat, az unokákra vigyázó nagyszülőket, a nyugdíjasokat. Ezért alakítottak ki akadálymentes pelenkázót a kisbabáknak, játszóeszközöket a gyerekeknek, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek.

A hely különlegessége a városfal és a ráépült tűzfalak által meghatározott Gellért-hegyre néző látványtengely, így a parkot a kilátópont létrehozásával sikerült a Dunával is összekötni. A téren ma is látható középkori – több mint 8 méteres magassággal, 50 méteren át húzódó – városfalat is érintette a felújítás: egy gyilokjárót kapcsoltak hozzá, valamint a falsíkból kilépő kilátóteraszról a Gellért-hegyi sziklakápolnára nyílik kilátás.

A Bástya park megvalósításával a zöldfelület arányát 4,5 százalékról 53-ra növelték, 23 fát ültettek, zöldfalakat létesítettek, a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg. A kiszolgálóépületet nem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval fűtik. Mindezeken túl páraoszlopokat, ivókutakat, forgószékeket, szökőkutat, finombeton padokat helyeztek el, egyedi térvilágítással.

A Bástya utca mentén húzódó sétány Veres Pálné utcához közeli végén található a pergolák alatt az itt kialakított térrészek biztosítanak helyet a szabadidő eltöltéséhez, amelyet kellemes helyé tesz a pergolákra gyorsan felfutó növényzet, amely árnyas lugast hoz létre a belvárosi környezetben – írta a magyarepitok.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK