Zöldmánia

Kísérleti megoldással építettek egy körforgalmat

Újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon. A fenntarthatóság jegyében született megoldás három nap alatt készült el.

Kísérleti jelleggel szilárd, tartós, több mint kilenctonnányi újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon, a Szabadság térnél. A Pesti út és a Deák Ferenc utca csomópontjában megvalósult fejlesztés a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában jött létre. A beruházás 38 millió forintba került, a munkálatokat a Visible Crossing Kft. végezte el.

Az innovatív technológia lehetővé teszi a burkolatépítés nélküli körforgalom kialakítását, amelyet Aszódon a szakemberek mindössze három nap alatt valósítottak meg a meglévő burkolt felület újrafelosztásával, a műanyag elemek rögzítésével, a burkolati jelek és a KRESZ-táblák módosításával.

A műanyag terelőelemek időjárásállók, kemények és ellenállók, a felületük színezett, a tetejük vörös, az oldaluk fekete-fehér csíkozású. A technológia kezelni tudja az út egyenetlenségeit is, mechanikusan könnyen megmunkálható. Az elemek alján mélyedések találhatók, amelyeken keresztül a felszíni víz akadálytalanul futhat, ez biztosítja a vízelvezetést.

Mint valamennyi kísérleti programnál, így ebben az esetben is a kivitelezést követően öt éven át mérnök és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztés meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatását. Az így gyűjtött tapasztalatokat, minősített vizsgálatokat követően derülhet ki az adott innováció széles körű alkalmazhatósága – írta a magyarepitok.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK