Zöldmánia

Leáldozott az elektromos rollereknek?

A párizsi lakosság szavazott: tiltsák ki az elektromos rollereket az utcákról. Az e-rollerek üzemeltetői még reménykednek, hogy a fővárossal meg tudnak állapodni egy észszerű szabályozásban a teljes kitiltás helyett.

A városháza Twitter-fiókja szerint a szavazatok 89 százalékát kapta az e-rollerek betiltása, igaz, a voksoláson való részvétel alacsony volt, a regisztrált szavazók 7,46 százaléka vett csak részt. Bár a tiltást támogatók nyertek, néhány szavazó azt mondta, hogy a teljes betiltás helyett inkább a szigorúbb szabályozást részesítené előnyben.

Az okostelefonos alkalmazásokon keresztül elérhető elektromos rollerek 2018 óta működnek Párizsban, de a panaszok nyomán a francia fővárosban 2020-ban háromra csökkentették az üzemeltetők számát. Hároméves szerződést kaptak, és előírták, hogy a rollerek sebességét 20 km/órában kell korlátozni, és kijelölt rollerparkoló területeket írt elő, hasonlóan a világ más városaiban bevezetett korlátozásokhoz. A jelenlegi szerződések szeptemberig szólnak.

Az üzemeltetők további szigorításokat ajánlottak fel, többek között azt, hogy ellenőrizni kell, hogy a felhasználók elmúltak-e 18 évesek, a rendszámtáblákat rögzíteni kell, hogy a rendőrség azonosítani tudja a közlekedési szabálysértőket, valamint egy utasra kell korlátozni a közlekedést.

Franciaországban 2021-ben 24-en haltak meg rollerekkel kapcsolatos balesetekben, tavaly Párizsban 459 e-rollerrel és hasonló járművel történt balesetet regisztráltak, köztük három halálos kimenetelűt – írta az ngreport.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK