Zöldmánia

A klímaváltozásnál is van nagyobb probléma

A társadalmi egyenlőtlenségek jelentősebb hatással vannak a nagyvárosokban tapasztalt vízhiányos időszakok kialakulására, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése.

A fenti megállapítás alapjául szolgáló kutatást a több mint négy és fél milliós lakosú dél-afrikai Fokvárosban végezték el, ahol az anyagi nehézségekkel küzdőknek az a vízmennyiség, amihez hozzáférnek, sokszor csak az alaphigiéniai szükségleteik ellátására elegendő – vagy talán még arra sem. Ezzel szemben a városi vagyonos réteg körében meglehetősen gyakori a vízpazarlás. Az igazán gazdagok a felmérés szerint a város lakosságának mindössze 14 százalékát teszi ki, ám a vízkészlet 51 százalékát fogyasztják el.

A legszegényebbek, vagyis a népesség 64 százaléka ezzel szemben csupán a teljes fogyasztás 27 százalékáért felel. A dél-afrikai gazdagok általában nem alapvető szükségletekre használják fel a részüket, hanem olyan luxustevékenységekre, mint az úszómedencék feltöltése vagy a gyep zölden tartása.
Hannah Cloke, a Readingi Egyetem hidrológusa és a tanulmány társszerzője szerint az éghajlatváltozás és a népességnövekedés miatt egyre értékesebb a víz, ám a szegények sokszor épp a gazdagok túlfogyasztása miatt nem férnek hozzá kellő mennyiségben.

A kutatók szerint a világ 80 városa, köztük London, Barcelona, Róma, Isztambul, Tokió és Moszkva is hasonló problémákkal szembesülhet hamarosan. A hidrológus hozzátette: az elmúlt 20 évben több mint 80 település szenvedett vízhiánytól az aszályok vagy épp a túlfogyasztás miatt, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy mindezek következménye a társadalmi egyenlőtlenségek következtében még súlyosabb lehet – írta a 24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK