Zöldmánia

Robotokkal tartják tisztán a szent helyet

A ramadán első 20 napján több mint 22 millió zarándok kereste fel a mekkai nagymecsetet Szaúd-Arábiában. A terület fertőtlenítésbe robotokat is bevonnak.

Az umra zarándokok a március 23-án kezdődő ramadán alkalmából keresik fel a királyság szent helyeit, köztük a mekkai nagymecsetet. Az ünnep utolsó napjaira, a tovább növekvő forgalomra, illetve a nagy tömegre tekintettel az iszlám világ első számú szent helyén külön tervet készítettek.

A mecsetet több mint 4 ezer alkalmazott mossa le naponta tízszer, a szemét begyűjtéséről pedig 70 takarítóbrigád gondoskodik a nap 24 órában. A fertőtlenítésbe a mesterséges intelligenciát is bekapcsolják: a munkát 11 robot végzi nyolc órán át, emberi közreműködés nélkül.

A zarándokok szállítására a parkolóktól az imatermekig 8 ezer jármű áll rendelkezésre, köztük 3000 elektromos meghajtású. Az imádkozni érkezők előzetesen okostelefonos applikáció segítségével válthatnak jegyet, illetve foglalhatják le helyüket. A nagymecset kapuinál több mint 160 dolgozó teljesít szolgálatot, hogy a be- és kilépőket szükség esetén segítse.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK