Zöldmánia

Rekordot döntene a hidrogénhajtású repülőgép

Egy normál utasszállító repülőgéppel mintegy 20 óra egy út Európából Ausztráliába. Egy svájci startup ezt az időt alig több mint négy órára szeretné csökkenteni.

A Destinus bejelentette, hogy részt vesz a spanyol tudományos minisztérium által működtetett programban, amely az ottani kormány hidrogénhajtású szuperszonikus repülések kifejlesztésére irányuló terveinek része. A 12 millió eurós összberuházású projektben vállalatok és technológiai központok, valamint spanyol egyetemek vesznek részt.

A hidrogénenergia jó néhány kutatás és fejlesztés tárgyát képezi, és támogatói a hidrogén elégetésének zöldtulajdonságaira hivatkoznak, mivel a hidrogén elégetésekor két fő melléktermék, hő és víz keletkezik.

A keletkező hő mennyisége tervezési kihívást jelent. A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói nemrég 3D-vel nyomtatott katalizátorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek lehetnek a hiperszonikus repülés meghajtására, és hűtőközegként működnek a hangsebesség ötszörösével, azaz körülbelül 6100 km/órával való repülések során keletkező rendkívüli hő számára.

Ilyen sebességgel a jövőbeli kereskedelmi légitársaságok körülbelül 90 perc alatt tehetnék meg az utat London és New York között. A Destinus svájci startupcég azt állítja, hogy technológiája révén a Frankfurtból Sydney-be tartó út 20 óra helyett 4 óra 15 percig tartana, míg a Frankfurtból Sanghajba tartó 2 óra 45 percig, azaz nyolc órával rövidebb ideig repülne, mint jelenleg – írta az euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK