Zöldmánia

Temetőben kertészkedhetnek a bécsiek

Két bécsi temetőben is közösségi kertet alakítanak ki az egyelőre nem használt területeken. A projekt célja, hogy hasznosítsák az értékes zöldterületeket és hozzájáruljanak a biodiverzitáshoz.

Az osztrák főváros lakói egy új szolgáltatás keretében kertészkedhetnek is azok, akiknek a 46 bécsi temető valamelyikében sírhelyük van.

A közösségi kerteket a Bécsi Központi Temetőben és a meidlingi Friedhof Südwestben alakították ki egy-egy összefüggő területen, ahol nincsenek sírok. A parcellák 24 négyzetméteresek, a bérlők május elején kezdhetik a művelésüket. Induláskor nyolc különböző biopalántát biztosítanak számukra, majd menet közben további négyféle zöldségpalántát kapnak.

A hobbikertészeket a közösségi kertek üzemeltetésében gyakorlatot szerzett bécsi vállalkozás, az Ackerhelden segíti hasznos tanácsokkal, szerszámokkal, de szükség esetén a lapátot is kiveszik a kezükből. A parcellák bérleti díja évi 139 euró, ami magában foglalja többek között a talaj előkészítését, a palántákat, a szerszámokat és a tanácsadást is. Így akár kezdő kertészek is belevághatnak a biozöldség-termesztésbe.

Bécsben egyébként egyre népszerűbb a közösségi kertészkedés, a temetővel szomszédos simmeringi telken már tavaly ősszel lefoglalták az összes közösségi parcellát. Az új kiskertek ráadásul hozzájárulnak a biodiverzitáshoz és javítják a város levegőjét.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK