Zöldmánia

Továbbra is fenyegető a vízhiány

Súlyos vízhiánnyal nézhet szembe Spanyolország az idén, mivel a víztározók tartalma kapacitásuk 50,7 százalékáig csökkent a szokatlanul száraz időjárás miatt.

A dél-európai ország 317 víztározójában raktározott víz mennyisége jelenleg mintegy 23 százalékkal marad el az elmúlt tíz év ilyenkor szokásos átlagától. Az Aemet rendkívül száraznak nevezte április első két hetét, míg márciusról azt közölte, hogy a második legmelegebb és legkevésbé csapadékosabb volt ebben az évszázadban.

A normálisnak tartottnál szárazabb időjárás jellemzi a tavaly október elsejétől számolt idei hidrológiai évet is: hat és fél hónap alatt 21 százalékkal hullott kevesebb csapadék. Egyes déli területeken, mint például Murciában ennek a mértéke meghaladta a 25 százalékot. A meteorológiai szolgálat szerint április utolsó hetében várható némi eső az országban, de nem túl optimisták hosszabb távon, mivel az előrejelzések a megszokottnál melegebb nyarat mutatnak.

A szárazság okozta problémák és a megoldások elemzésére az agrárminisztérium szerdára tanácskozást hívott össze. Az andalúz tartományi kormány bejelentette: aszály elleni rendkívüli intézkedéscsomagot terveznek elfogadni 163 millió euró értékben, ebből 40 millióval az agrárágazatot támogatnák.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK