Zöldmánia

Javítani kell a vizeink állapotát

A kormány célja, hogy a Kárpát-medence természeti örökségét, gazdag vízkészletét megőrizze a jövő nemzedékek számára. Így nemcsak megőrizni, hanem javítani is kell a vizek állapotát.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a körforgásos gazdaságra való átállásba az uniós források szélesebb körét szükséges bevonni, különösen a kelet-közép-európai vállalatok versenyképességének javítása érdekében. A környezeti innováció támogatásával segíthetjük az ökológiai és ökonómiai fejlődés összhangjának megteremtését, amelynek során meg kell vizsgálni az új megoldási javaslatok valós hatásait is.

Kitért arra is, hogy a tengeri és óceáni szennyezés veszélyei mellett nagyobb figyelmet kell fordítani az édesvizek kérdésére is, amiben hazánk több jó gyakorlatot tud felmutatni. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint mindent megtesz azért, hogy a folyók mentesek legyenek a hulladéktól és a szennyeződésektől. Ezért idehaza kiemelten fontos ügy a főként felvízi országokból érkező szennyeződéstől sújtott Tisza és mellékfolyóinak hulladékmentesítése, ezért is támogatják a PET Kupa civil kezdeményezést.

A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több száz ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett.

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, amelyet több mint 27 ezer felhasználó töltött le. Emellett április 22-én kezdődik az idei TeSzedd! akció, amelynek az egyik fő célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK