Zöldmánia

Vizsgálják a bolti műanyag zacskókat

Négy élelmiszerlánc zöldség-, gyümölcs- és pékárurészlegéről, illetve a pénztárak mellől beszerzett, komposztálható jelöléssel ellátott zacskóit ellenőrzi a Greenpeace Magyarország a Humusz Szövetséggel.

Ennek keretében a két szervezet a hazai élelmiszer-üzletláncokból beszerzett, lebomlóként kínált műanyag zacskókat ásott el a Humusz komposztálójában, hogy megvizsgálják, a zacskók lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. A komposztba négy élelmiszerlánc zöldség-, gyümölcs- és pékárurészlegéről, illetve a pénztárak mellől beszerzett, komposztálható jelöléssel ellátott zacskói kerültek.

A felmérés 12 hónapon át tart, ám a kísérlet során a két szervezet időről időre kommunikálja az eredményeket. A komposztba került zacskók bomlását először 45 nap, majd 3, 6, illetve 12 hónap után vizsgálják.

A Greenpeace Magyarország részéről elmondták, jó gyakorlat, hogy egyre több áruházlánc már csak pénzért ad zacskókat, visszaszorítva ezzel az eldobható műanyagok használatát. Az viszont probléma, hogy otthoni komposztáló a háztartások többségében nincs, a lebomló műanyag pedig nem hasznosítható újra műanyagként, és a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülve elszennyezi az újrahasznosítandó műanyagot is.

A jelenlegi tapasztalat szerint a lebomló műanyagok nagyrészt a sima kukában végzik, rosszabb esetben pedig használat után a hagyományos műanyagoknak szánt szelektív hulladékgyűjtőbe dobják ezeket.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK