Zöldmánia

Amerika észhez tért – megváltozik bármi is?

Ma már az amerikai lakosság több mint kétharmada tartja valóságosnak a klímaváltozást.

Ez az eredmény talán annak is köszönhető, hogy csaknem négyötödük az elmúlt öt évben megtapasztalt olyan extrém időjárási jelenséget, amelyet részben a klímaváltozásnak tulajdonít. Az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet közös felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka tartja valós jelenségnek a klímaváltozást, míg 12 százalék tagadja, hogy létezik. Azok közül, akik valósnak gondolják a klímaváltozást, 63 százalék annak okaként az emberi tevékenységet jelölte meg.

A válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy év eseményei aggódóbbá tették a klímaváltozást illetően, 9 százalék pedig arról nyilatkozott, hogy csökkentek az ez irányú félelmei.

A megkérdezettek 79 százaléka érintettje volt extrém időjárási jelenségnek az elmúlt öt évben, akik csaknem kétharmada legalább részben a klímaváltozásnak tulajdonítja azt. A legtöbben 55, illetve 45 százaléknyian extrém forró időjárás, a hőhullám, a rendkívüli hideg és a téli vihar formájában tapasztaltak meg rendkívüli időjárást, 24 százalék élt át hurrikánt vagy trópusi vihart, míg 18 százalék volt tornádó érintettje az elmúlt öt évben az Egyesült Államokban.

Arra a kérdésre, hogy mi alakítja a klímaváltozásról alkotott véleményét, az amerikaiak 46 százaléka azt mondta, hogy a személyes tapasztalat, 43 százalék a tudósok véleményére hagyatkozik, 32 százalék pedig az iskolában tanultakra. Huszonöt százalékuk nyilatkozott úgy, hogy véleményét a sajtóban hallottak, látottak alakítják a klímaváltozásról.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK