Zöldmánia

Az Amazonas lakói sem boldogok

Az illegális erdőirtás 129 százalékkal nőtt 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén, az őslakosok földjein.

Az erdőirtás mintegy 96 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ennek 59 százaléka a 2019 és 2021 közötti időszakhoz köthető. Maga az erdőirtás elérte az 1708 négyzetkilométert, vagyis a brazil Amazonas 2,38 százalékát.

„Az erdőirtás más problémákkal is jár ezeken a területeken, egyebek mellett betegségek terjedését okozza és veszélyezteti az elszigetelt őslakos népek fennmaradását” – mondta Celso Silva, a brazíliai Maranhao Szövetségi Egyetem biodiverzitás- és természetvédelem-professzorát.

Guilherme Mataveli, a tanulmány egyik társszerzője szerint az őslakosok földjei kulcsszerepet játszanak a brazíl környezetvédelmi célok elérésében, köztük a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, hiszen az országban található az Amazonas esőerdőinek 60 százaléka.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „az őslakos területetek továbbra is sebezhetők maradnak, ha nem születnek politikai intézkedések az illegális erdőirtás ellen, és az őslakosok alkotmányos jogainak védelmében, hogy megóvhassák a földjeiket”.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK