Zöldmánia

Park lesz egy autópálya-lehajtóból

Hatvanezer négyzetméteres szabadidőközpontot hoznak létre az A23-as autópálya soha nem használt simmeringi lehajtója helyén Bécsben.

Ligetek, játszótér, sportpályák, tó, kutyafuttató és kivilágított gyalog- és bicikliutak várják 2024-től a környék lakóit. Az A23-as autópálya Favoritenben található lehajtóját 1977-ben építették, de végül változtak a tervek, és csupán a mentőegységek használták fel- és lehajtóként, illetve egy raktár állt itt. Az osztrák autópálya-kezelő, az Asfinag elbontotta a lehajtót, Bécs városa pedig bérbe vette tőle a területet, hogy egy hatvanezer négyzetméteres zöldoázist hozhasson létre.

A lehajtó helyére tervezett hatvanezer négyzetméteres Tangentenpark építési munkái júniusban kezdődnek és várhatóan 2024 nyarán érnek véget. A bőségesen beültetett, piknikezésre és pihenésre is alkalmas zöldterület mellett a kicsiknek kalandparkot, a nagyobbaknak pumptrack- és skate-pályát, az idősebbeknek pedig pétanque-pályát terveznek ide, illetve lesz még tó, vizes játszótér szökőkutakkal és kutyafuttató. A különböző labdajátékokra alkalmas sportpályák egy részét az itt cölöpökön futó A23-as autópálya alatt helyezik el.

A Tangentenpark nemcsak egy új pihenőhelyet jelent a X. és XI. kerület lakói számára, de ligeteivel és erdőfoltjaival egy három kilométeres zöldfolyosót is létrehoz a szintén a kerületben található hetvenezer négyzetméteres Helmut-Zilk-Parktól egészen a kerület déli részén található erdős területekig. A környező lakóövezetek között pedig kivilágított gyalog- és bicikliutak javítják majd az összeköttetést.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK