Zöldmánia

Afrikában egyre súlyosabb a helyzet

Etiópia, Kenya és Szomália térségében 2020 októbere óta elmaradt az esős évszak, és a térséget az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya sújtja.

A szélsőséges szárazságnak több oka is van, de a World Weather Attribution (WWA) szakértői csoport szerint az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább százszorosára növelte a bekövetkezés esélyét. A WWA klímakutató csoportja megállapította, hogy ha a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal alacsonyabb lenne, a kevés csapadék és a párolgás nem vezetett volna aszályhoz.

A kutatók számítógépes modellek és éghajlati megfigyelések segítségével rávilágítottak, hogy a klímaváltozás miatt a megszokott, márciustól májusig tartó esős évszak elmaradásának valószínűsége a duplájára nőtt, az októbertől decemberig tartó rövid esőzések viszont nagyobb mennyiségű csapadékkal jártak. A csaknem három éve tartó szárazságot a La Nina éghajlati jelenség is befolyásolta.
A szárazság nemcsak azzal jár, hogy kevesebb eső esik a térségben, hanem azzal is, hogy a felmelegedés miatt több víz párolog el a talajból és a növényekből a légkörbe.

Korábban az előrejelzések alapján arra számítottak, hogy a most esedékes esős évszak is elmaradhat, ám közben elkezdődött az esőzés. A WWA kutatói szerint azonban jóval több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a földművesek és az állattenyésztők gazdasági szempontból talpra tudjanak állni – írta a life.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK