Zöldmánia

Így változtatnánk az életünkön a globális felmelegedés miatt

Nyugat-Európában egyre tudatosabbak az emberek a klímaváltozással kapcsolatban, de nem mondanának le mindenről.

A németeknél a megkérdezettek 43 százaléka hajlandó lenne ritkábban repülni, 40 százalék pedig kevesebbet fűtene a klímaváltozás miatt. Viszont kevesebb mint egyharmaduk lenne hajlandó változtatni az étrendjén, és csak 13 százalékuk mondana le a saját autó használatáról.

A franciák hajlandók korlátozni a hús- és tejtermékek mennyiségét. A válaszadók 57 százaléka támogatja a szén-dioxid-kibocsátási költségvetési rendszert, ami mindenkinek évente meghatározott számú kreditet osztanának ki, amelyet a nagy szén-dioxid-kibocsátású termékekre, például repülőjegyekre és húsra költhetne. Az élelmiszer kardinális kérdés volt a franciáknál: tízből hatan azt mondták, hogy valamivel többet fizetnének a helyben és fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerekért. A többség (57 százalék) támogatta a megvásárolható hús- és tejtermékek mennyiségének korlátozását. A franciák szerint a kormánynak nagy szerepe van abban, hogy milyen élelmiszereket választanak az emberek: kétharmaduk támogatta a szigorúbb intézkedéseket az emberek viselkedésének megváltoztatása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A britek 36 százaléka hajlandó lenne heti két-három étkezésre korlátozni a tej- és húsfogyasztást a klímaváltozás miatt, de már csak 12 százalékuk hagyná el teljesen a hús- és tejtermékeket. Csaknem 60 százalékuk azt mondta, hogy soha többé nem vásárolna egyszer használatos műanyagból készült termékeket. A németekkel szemben valamivel többen voltak hajlandók lemondani az autóról, hogy gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedjenek. Azonban kevésbé voltak rugalmasak az utazással kapcsolatban: csak a negyedük mondta, hogy fizetne külön díjat a repülőjegyekért, hogy ellensúlyozza azok környezeti hatását.

Spanyolország a válaszadók 80 százaléka úgy vélte, hogy a saját viselkedésével változtatni tudna a helyzeten, szemben az európai 72 százalékos átlaggal. A Santiago de Compostela Egyetem 2021-es felmérése azt mutatta, hogy a spanyolok a klímaváltozás miatt ma már a szigetelésekkel kapcsolatos támogatásokat és az alacsony kibocsátású zónák kialakítását is támogatják, csakúgy, mint a környezetszennyező járművek használatának korlátozását – írta az euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK