Zöldmánia

Egy jó kifogás a fűnyírás ellen

A bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírásmentes május mozgalomhoz.

A fűnyírásmentes májust 2019-ben, Angliában hirdette meg először a Plantlife nevű szervezet, hogy ezzel is támogassák a kertekben a fajgazdagságot és tudatosítsák az emberekben, hogy a vadvirágokkal tarkított gyep nem a hanyagság, hanem a környezettudatos szemlélet jele. A sokak által irigyelt és mintának tekintett makulátlan angol gyep a beporzók és a rovarok szempontjából ugyanis kietlen sivatag, amit ráadásul agyonvegyszereznek, hogy „szép” maradjon. A heti fűnyírás pedig felér egy tömegmészárlással: az oda tévedő méheknek, rovaroknak esélyük sincs, hogy túléljék.

A fű között nyíló százszorszép, ínfű és veronica ezzel szemben terített asztal a méhek, pillangók és más rovarok számára, ráadásul az ilyen gyep kevesebb gondozást is igényel. Nem kell sem trágyázni, sem gyomirtózni, és elég évente 5-7 alkalommal végigtolni rajta a fűnyírót. Aki igazán odafigyel az apró lakókra, az este vagy a hűvösebb, felhős napokon nyír füvet, és nem a terület egészén, hogy a rovaroknak legyen hová menekülniük. Sőt, az ennél is környezettudatosabbak a kaszát és a sarlót részesítik előnyben. A nyesedéket 2-3 napig a földön kell hagyni, hogy a rovarok más helyet kereshessenek maguknak, a magok pedig ki tudjanak hullani a növényekből – utána viszont össze kell gereblyézni és mehet a komposztba vagy az állatoknak.

Akinek elég nagy a kertje, az egy részén kialakíthat virágos mezőt is, amit elég évente 1-2 alkalommal kaszálni, de a kert többi részén sem kell havonta egy alkalomnál gyakrabban füvet nyírni. Főleg a pillangóknak nagy segítség, ha ősszel marad egy kis sarok a kertben, ahol elmarad a fűnyírás – itt zavartalanul áttelelhetnek a hernyóik és bábjaik.

A Die Umweltberatung arra is felhívja a figyelmet, hogy a kertben is érdemes kerülni mindenféle műanyagot. A virágföldes zsákok számát például úgy lehet csökkenteni, hogy a cserepes, dézsás növények földjét megfrissítjük komposzttal – átültetés helyett, a palántákból pedig olyanokat választunk, amelyek műanyag helyett lebomló konténerekben vannak. De a legjobb, ha magunk neveljük őket. A már meglévő műanyag cserepeket, kertészeti eszközöket érdemes megbecsülni és minél tovább használni – kivéve azokat, amelyek PVC-ből vannak. Ezek ugyanis könnyen kioldódó lágyítókat tartalmaznak, amelyek károsítják a májat, a vesét és a hormonrendszert. Érdemes vigyázni a neten terjedő kertészeti ötletekkel is, mert hiába újrahasznosítás, nem mindegyik környezetbarát. Nem jó ötlet például régi autógumiba, gumicsizmába vagy PET-palackba növényt ültetni, és az olcsó habarcsláda sem jó virágládának. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek több éven át díszítik a kertet, jól bírják az időjárás viszontagságait, és ezen az éghajlaton honosak – így nem kell állandóan pótolni őket.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK