Zöldmánia

Egy apró mozdulat a környezet védelméért

Az aludobozok visszaváltása, majd újrahasznosítása kevesebb energiafelhasználást, kisebb környezeti terhelést jelent.

Egymilliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki évente csak Magyarországon, világviszonylatban ez a szám eléri a 250 milliárdot. Ez az elképzelhetetlen mennyiség rengeteg hulladékot, üres italosdobozt jelent. A jó hír, hogy alumíniumról van szó, ami értékes hulladék, és nemcsak azért, mert ha visszaváltjuk, pár forintot kaphatunk darabjáért, hanem azért is, mert olyan nyersanyagról van szó, amely végtelenszer és költséghatékonyan újrahasznosítható. Azzal pedig, ha bent tartjuk a körforgásban az üres aludobozainkat, a környezetvédelemért is tettünk egy lépést.

„Csak az alumíniumdobozok újrahasznosításával 4 millió tonna szén-dioxidot takaríthatunk meg évente, ami egyenértékű egy 470 ezres lakosú európai város éves kibocsátásával. Egy aludoboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása, és ez az alumínium esetén azt is jelenti, hogy végtelenszer megtehető, anélkül, hogy romolna a nyersanyag összetétele” – mondta el Vida Péter, a Minden Doboz Visszajár magyarországi képviselője, a Returpack Kft. operatív vezetője.

Aki nem azért a pár forintért vinné vissza az üres dobozait, mert beváltaná az érte kapott összeget a kijelölt szuper- és hipermarketekben, dönthet úgy is, hogy jótékony célra használja fel az aludobozok értékét. A kijelölt SPAR áruházaknál elhelyezett Minden Doboz Visszajár automatáknál lehetőség van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára is felajánlani az összeget.

(fotó: Minden Doboz Visszajár)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK