Zöldmánia

Változások jöhetnek a légi közlekedésben

Az Európa Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott azzal kapcsolatban, hogy növeljék a fenntartható üzemanyagok elterjedését a légi közlekedésben.

A megállapodás értelmében 2025-től a légi közlekedésben használt üzemanyagok legalább 2 százalékának zöldüzemanyagot kell tartalmaznia. Ez az arány ötévente emelkedne, 2030-ban 6, 2035-ben 20 százalékra. A végcél az, hogy a fenntartható üzemanyagok aránya 70 százalékos legyen a légi közlekedésben használt üzemanyag-keverékekben.

A fenntartható repülőgép-üzemanyagoknak mezőgazdasági maradékokból, algákból, biohulladékból, használt étolajból vagy bizonyos állati zsírokból, valamint a hulladékgázokból és műanyaghulladékból előállított újrahasznosított vagy szintetikus anyagokat kell tartalmaznia.

A két uniós testület arról is megállapodott, hogy az Európai Unióban közlekedő repülőgépjáratok 2025-től környezetvédelmi címkét kapnak, amelynek az a célja, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak az egy utasra jutó várható szén-dioxid-kibocsátásról, és összehasonlíthassák a különböző szolgáltatók környezetvédelmi teljesítményét. Az ideiglenes politikai megállapodást a két társjogalkotónak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK