Zöldmánia

Van, ahol már betiltották a gáztűzhelyeket

New York államban jogszabályban tiltották meg a gáztűzhelyek és gázfűtés alkalmazását az új épületekben 2026-tól.

Az új építéseknél a fosszilis energiahordozóval szemben előnyben kell részesíteni az elektromos berendezéseket, az indukciós megoldásokat és a hőszivattyúkat. A gázkészülékek tiltását 2026-tól érvényesítik a hétemeletesnél kisebb új épületekre, 2029-től pedig a magasabb házakra is. A törvény kivételeket is felsorol: tartalék energiaforrásként megengedi gázkészülék beszerelését, valamint kereskedelmi vendéglátóhelyek és autómosók számára is lehetővé teszi a földgázzal működő berendezéseket.

Az ellenzők szerint az intézkedés túlzott mértékben korlátozza a fogyasztók választási szabadságát és megnöveli az építkezések költségeit. A tilalmat pártoló környezetvédők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a klímacélokat nem lehet elérni anélkül, hogy az intézkedések ne érintenék a lakó- és irodaépületeket.

Egy 2022-es jelentés szerint New York államban az éghajlatot befolyásoló károsanyag-kibocsátás 32 százaléka az épületek működésével függ össze. Az Egyesült Államokban New York az első, ahol szövetségi állami szinten tiltják be a gázkészülékek használatát, ugyanakkor mintegy nyolcvan város építési rendelkezései már most is tartalmaznak a földgáz használatának visszaszorítását célzó előírásokat.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK