Zöldmánia

Változik az épületek energiatanúsítványa

Módosítják az épületek energiatanúsítványáról szóló szabályokat, amely a jelenleginél várhatóan alaposabb és érhetőbb lesz.

A változásról Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke számolt be. Szerinte a kompromisszumos intézkedés értelmében ingatlaneladáskor az eladónak várhatóan nem lesz kötelező elkészíttetni az energiatanúsítványt, igaz, ha a vevő kéri, át kell adni a dokumentumot.

Ennek a lépésnek a várható következménye az lehet, hogy kevésbé lesz ismert a hazai épületállomány energetikai állapota. Aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az úgyis igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem kéri ezt egy-egy esetleges rossz állapotú épület esetén, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik.

A tanúsítványok emellett várhatóan alaposabbak lesznek: a jelenlegi egy helyett 6-7 oldalas, a laikusok számára is jobban érthető információkat tartalmaznak majd. Az elkészíttetése ugyanakkor minden egyéb esetben – például energetikai felújítási pályázatoknál – továbbra is kötelező lesz.

A tanúsítványt elkészítésének díját a róla szóló 176/2008-as rendeletben minden megkezdett óra után 5500 forintban állapították meg. A tervek szerint ez az összeg marad, de a hozzá tartozó időtartamról nem rendelkeznek – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK