Zöldmánia

Fenntartható lesz az atlétikai vébé

Az Újtelepi parkerdőben tartott faültetés során ismertették a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői azokat a fenntarthatósági szempontokat, amelyek követik a nemzetközi szövetség fenntarthatósági stratégiáját.

Egy minierdő, 40 fa telepítésével a szervezők emléket állítottak annak, hogy negyven éve, 1983-ban került sor az első szabadtéri világbajnokságra. Az eseményen részt vettek a Gyulai István Általános Iskola sportosztályos diákjai is, akik a faültetés után Baji Balázs vb-nagykövet kíséretében kipróbálták a megújult erdei futókört.

A világbajnokság nemcsak a kilencnapos versenyről szól, hanem arról is, hogy az esemény milyen örökséget hagy maga után. Ennek érdekében valósítjuk meg az átfogó fenntarthatósági programunkat, amely kiemelten foglalkozik az ország lakosságának megmozgatásával, a városi zöldterületek fejlesztésével, a közösségi közlekedéssel, a hulladékgazdálkodással, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos szemléletformálással – jelentette ki Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Atlétikai Központ és környéke a világ harmadik legnagyobb sporteseményének ad otthont, majd 2024-től mindenki által használható, szabadidős parkként fog funkcionálni. A parkba tavaly ősszel több mint 500 fát és 2000 tő cserjét telepítettek, ennek folytatása volt a stadiontól mintegy 30 percre lévő pesterzsébeti helyszínen lévő újabb 40 fa elültetése. A zöldítési program itt nem áll meg, hiszen a jövőben további több ezer fát ültetnek Budapesten, együttműködésben a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel.

Kiemelt szerephez jut a zöldközlekedés is: a Nemzeti Atlétikai Központba a nézők közösségi közlekedéssel érkeznek majd, és a MÁV–Volán csoporttal kötött megállapodás alapján Budapestre is kedvezményes, 2023 forintos áron juthatnak el a szurkolók az ország minden pontjáról. A budapesti atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek otthont adó Hősök terén.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK