Zöldmánia

Így védik a környezetet a futballklubok

A futballklubok és a játékosok közül is egyre többen elköteleződnek a környezetvédelmi megoldások mellett.

A Barcelona csapata április közepén először döntött úgy, hogy repülő helyett vonattal megy egy idegenbeli meccsre, Madrid elővárosába, Getafébe. Az utazást a klub karbonlábnyomának csökkentéséért tették, és még több ilyet terveznek.

Ugyanezt csinálja a Betis is, nemcsak egyre gyakrabban megy vonattal az idegenbeli meccsekre, de az ugyanígy döntő szurkolóinak kedvezményeket ad. Ez utóbbi nem újdonság Németországban, több Bundesliga-klub támogatja a szurkolói utazását az országban, ha tömegközlekedéssel mennek.

A profi sport világa sokáig nemigen törődött a környezeti hatásával, de az utóbbi időkben egyre több a zöldkezdeményezés. A vébére már épült konténerstadion, amit később máshol újra felépíthetnek, több arénában elkezdtek vegán ételeket árulni, akad, ahol a játékosok bringával járnak edzésre, míg az angol Reading klímaváltozással kapcsolatos adatvizualizációval díszítette a mezét a Manchester United elleni meccsen.

A klubok mellett a sportolók közül is vannak, akiknek fontos a környezetvédelem. Hector Bellerin még az Arsenal játékosaként megfogadta, hogy minden győzelem után háromezer fát ültet el egy alapítványon keresztül. Az Union Berlin játékosa, Morten Thorsby középpályás létére 2-es számú mezben játszik, utalva a párizsi klímacélra, miszerint a globális felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest, és megalapította a @weplaygreen nevű civil szervezetet. A Formula–1 2030-ra karbonsemlegessé válna, miközben Sebastian Vettel tavalyi visszavonulásában benne voltak a rengeteg utazással kapcsolatos ellenérzései is, és arra kérte az F1 sztárjait, valamint csapatait, hogy a profitjukból forgassanak vissza környezetvédelemre – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK